Kmetijstvo Seznam forumov Kmetijstvo
Vse o drobnici
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




zajčje težave
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kmetijstvo Seznam forumov -> Zajčereja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gabriel



Pridružen/-a: 25.01. 2014, 21:41
Prispevkov: 17
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2014 22:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V kolikor nameravamo rediti kunce za meso in vas videz in razstavljanje ne zanima so najprimernejši kunci mešanci srednjih pasem, saj imajo najboljši prirastek in razmerje med mesom in odpadom (kožuh, drobovje...). Pa tudi bolj odporni so od pasemskih. Po mojih izkušnjah so zelo dobri tudi kunci selekcije SIKA (slovenska kunka), ki se jih lahko kupi na Biotehnični fakulteti v Domžalah. So selekcionirani na prirast in so res super. Odrasle živali prodajajo po 25 € za samca in 20 € za samico. Cena očiščeni kuncev (meso) se giblje od 6 - 10€/kg odvisno od tega kje v SLO živite in komu prodajate. Jaz jih prodajam po 8€/kg in gre vse. Redim pasemske kunce (Beli novozelandec, Velika činčila) ker gre predvsem za hobi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gabriel



Pridružen/-a: 25.01. 2014, 21:41
Prispevkov: 17
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2014 22:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Trisulfon zdravilo se daje kuncem preventivno in sicer 8g/liter vode. Najbolje jim je vodo dati v napajalnikih, saj kunci tako le te ne morejo umazati kot v koritih odprtega tipa, ki jo potem ko je umazana ne pijejo. Tako tudi vidimo koliko spijejo. Seveda z zdravilom ne gre pretiravat in je potrebno upoštevat zdravo kmečko pamet. namenjeno je za zatiranje črevesne bolezni kokcidioze in če te bolezni na našem področju ni ni smiselno pitat kuncev z tem. Jaz jim redim 12 let in do sedaj nisem imel te bolezni zato tudi ne dajem tega.
Opažam, da je pri mnogih rejcih krmljenje kuncev z zeleno krmo pravi tabu Surprised . V nobeni strokovni literaturi ne piše, da je sveža krma nevarna ali neprimerna za kunce. Nasprotno! To je najbolj naravna hrana za njih. Z čim pa mislite, da se kunci hranijo v divjini ali so se hranili preden, jih je človek zaprl v kletke? Upoštevati je potrebno samo nekaj osnovnih zadev. Trava mora biti sveže nakošena, lahko je tudi mokra. Ne sme pa biti sparjena! Zaradi tega lahko kunce napihuje ne pa zato ker je zelena. Kuncem tudi ni priporočljivo dajati mlado deteljo ali lucerno v velikih količinah. Ravno tako zaradi napihovanja. Prehod iz suhe krme na svežo travo mora biti postopen, da se prebavni trakt prilagodi.Saj isto velja tudi za drobnico in krave. Jaz jih od vedno krmim z svežo travo ko je ta na razpolago pa ni bilo še nikoli problemov.
Kar se pa tiče kvalitete mesa: Okusi so sicer različni, vendar moje stranke, ki so tudi veliki gurmani (Italjani) visoko cenijo meso kuncev krmljenih z zeleno krmo tako, da se z oceno, da je meso kuncev krmljenih z zeleno krmo ne morem strinjati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sheron
V.I.P


Pridružen/-a: 22.01. 2011, 22:33
Prispevkov: 615
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2014 23:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

frišna mrva res ne škoduje, jaz jo krmim celo sezono, prav tako ne rosa za zajce, ki so spuščeni na večji površini,..smo imeli zajklo, ki je bila pravi akrobat, vsako jutro, je bila izven ograde in se pasla na travi,..pa vse luknje zamašene,ograja pa cela-vprašanje dneva, kako je prišla ven ...potem se je pa izdala, ko je odšla na pašo ravno v trenutku, ko sem bila jaz še tam,..je splezala po ograji kot mačka in skočila potem na tla,..ograja je 1,10m visoka,....toliko o tem, da zajci niso prebrisani...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miško
V.I.P


Pridružen/-a: 21.01. 2011, 11:09
Prispevkov: 156
Kraj: Slivna

PrispevekObjavljeno: 28 Jan 2014 20:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko sem bil še otrok smo imeli doma zajce. Včasih je katerega tudi napihnilo. dejali so da zato, ker je jedel mokro travo.
Veliko kasneje sem imel idejo, da bi se bavil z rejo zajcev oziroma kuncev. malo se se zanimal pri večjih rejcih. Šel sem k nekemu rejcu blizu Ponikve. Ta rejec zajcev ni krmil samo z briketi ampak tudi s svežo krmo. Videl sem da je na kletke nasul svežo mokro krmo, tako da je po zajcih kar teklo. Dejal sem mu ali jih ne bo napihnilo. Odvrnil mi je, da zajcev nikdar ne napihne zaradi mokre krme ampak zaradi sparjene pohojene krme. Zajce je imel v kletkah, tako da je krma, ki je niso pojedli padala skozi rešetke na tla izven kletke.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kmetijstvo Seznam forumov -> Zajčereja Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.