Kmetijstvo Seznam forumov Kmetijstvo
Vse o drobnici
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




recepti za izdelavo sirov in drugih izdelkov

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kmetijstvo Seznam forumov -> Izdelki iz mleka in mesa drobnice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sheron
V.I.P


Pridružen/-a: 22.01. 2011, 22:33
Prispevkov: 615
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2012 11:45    Naslov sporočila: recepti za izdelavo sirov in drugih izdelkov Odgovori s citatom

Mogoče nebi bilo slabo, če malo združimo znanje in si podelimo recepte za izdelavo izdelkov iz kozjega mleka....siri, kefir, jogurti, namazi iz skute itd,....zadnje čase je kar nekaj zanimanja, ampak mi delamo le mladi sir.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magdalena
V.I.P


Pridružen/-a: 18.01. 2011, 22:30
Prispevkov: 465
Kraj: Šentrupert

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2012 13:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kul, bom jaz prva. Cool Laughing
Delam sir (3 tedne staran je daaaleč najboljši, a redko doživi tako starost Embarassed ), skuto, kislo mleko, jogurt, skutine in jogurtove namaze in karamelni namaz. Aja, pa sladoled. No, pa maslo, a to bolj poredko. Kaj vam najprej napišem? Tega je kar nekaj....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sheron
V.I.P


Pridružen/-a: 22.01. 2011, 22:33
Prispevkov: 615
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2012 20:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ha,pa zaćni z namazom,...ampak, jaz te prehitim


no , kdor bi želel delati mladi sir, je tale bohinjski recept še najbolj priročenin izy za vsakogar

- rabiš vsaj 5 l mleka, ki ni starejši od 2 dneh in je hranjen v hladilniku
- posodo, ki je dovolj velika in iz takega materiala, ki se ne prismodi-v mislih imam tiste težke črne posode
-potem 1dl alkoholnega kisa
-ne pozabit na kuhovnico in cedilo


Pa začnimo, mleko segrejemo na približno 82-85 stopinj, kdor nima termometra, je to stanje, ravno pred zavretjem in mleko že malo brblja, odstavimo in taoj dolijemo alkoholni kis, premešamo in pustimo, da se gosti del zbere na vrhu,...zadevo precedimo, osolimo, po želji dodamo še kakšne začimbe in vstavimo v model(tega prodajajo v kmetijski šoli Naklo, se ga da naročiti po pošti),....če je možno maso v modelčku še dodatno obtežimo in čez nekako 6-8 ur preobrnemo in zadeva je pripravljena. Mladi sir je super zadeva kot samostojna jed, zelo okusen je pečen na žaru ali kot dodatek solatam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magdalena
V.I.P


Pridružen/-a: 18.01. 2011, 22:30
Prispevkov: 465
Kraj: Šentrupert

PrispevekObjavljeno: 04 Maj 2012 07:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, prav! Cool
Namaze lahko delamo na več načinov: Iz skute, jogurta ali mleka. Skuto lahko naredimo na dva načina: iz kislega mleka s segrevanjem ali na enak način, kot Sheron dela sir, le da na koncu ne solimo in ne stiskamo zrn. Če pa sirimo na klasičen način (z dodatkom kulture in sirišča), pa lahko naredimo albuminsko skuto, ki je za namaze še posebej dobra. A o skuti drugič. Ko jo imamo, ji preprosto dodamo .... karkoli Laughing . Nam je najbolj všeč česnov namaz (sol, poper, nasekljan ali strt česen) ali zeliščni (sol, poper, nasekljana zelišča). Uporabite domišljijo! Lahko dodate tuno, papriko...

Jogurtov namaz naredimo iz navadnega jogurta z dodatki, enostavno zmešamo jogurt z dodatki, vzamemo cedilnik, ga prekrijemo s krpo (oprano in prelikano, pa brez mehčalca), podstavimo posodo in na krpo zlijemo jogurt ter postavimo vse skupaj v hladilnik za čez noč. Zjutraj dobimo v krpi krasen namaz, spodaj pa sirotko, ki se je čez noč izcedila iz jogurta.

Karamelno kremo pa delamo tako:
2 l mleka
1 l smetane
1 kg sladkorja
1 vanilijev strok
1 čajna žlička sode bikarbone

Mleko, smetano in sladkor zavremo.
Odstavimo in primešamo sodo bikarbono in vanilijev strok, po dolgem prerezan.
Na zelo šibkem ognju kuhamo štiri ali pet ur, vmes pa kremo večkrat premešamo, da se ne prismodi.
Gosto kremo svetlo - rjave barve lahko shranimo v steklene kozarčke, če jo bomo sterilizirali, bo uporabna dve leti, drugače jo pa hranimo v hladilniku in kmalu porabimo.

Ko dodamo sodo bikarbono, bo vse zavrelo, postavite prej posodo z ognja in počakajte, da se reakcija umiri. Šele potem nadaljujte z vrenjem.

Tole je zelooo dobro, jaz kar vrelo nalijem kozarčke in zaprem. Počaka v kleti, dokler ne zmanjka. Delajte pa v široki posodi, bo prej narejeno. Takole mora zgledat:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ANITA



Pridružen/-a: 27.08. 2011, 21:17
Prispevkov: 84

PrispevekObjavljeno: 06 Maj 2012 07:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najlepša hvala za to vajino pomoč .
Sva že delala sir , vendar ni počakal toliko , da bi dozorel , oziroma ni bil dober . Ali ga vidve ne dasta v slano kopel ? Ali sta ga že poskusili starati ?
Ali se kozje mleko skisa tako kot kravje , sem slišala da ne ? Je bila že katera na seminarju v Naklem , imam namen pa nič časa , čeprav imam zelo blizu . Tam ti pokažejo različne načine . Pa tudi siril dobiš glede na to kakšen sir hočeš . Vendar je vse to preveč zakomplicirano . Najboljše je čisto preprosto , tako ga bom sigurno poskusila narediti . Mož sicer vzame 5 l kozjega in 5l kravjega mleka , da dobi okoli kg sira .
Za danes dovolj , imam pa še vprašanja na zalogi ,nič bat . Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magdalena
V.I.P


Pridružen/-a: 18.01. 2011, 22:30
Prispevkov: 465
Kraj: Šentrupert

PrispevekObjavljeno: 06 Maj 2012 09:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sir:
Segreješ čim bolj sveže mleko na 30 stopinj. Dodaš kulturo (v prahu, dobiš v KZS Nova Gorica, na primer, pošljejo po pošti, stane pa ca 10 eur za 500 l mleka), počakaš 20 minut, dodaš sirilo (tekoče, ker ga je lažje dozirati, dobiš v lekarni, KGZ Nova gorica....), počakaš, da se usiri, vzameš dolg nož, previdno narežeš mrežo in jo še spodrežeš, da dobiš kocke. Čim manjše. Počakaš, da se nekaj sirotke izloči in jo odliješ (največ tretjino). Doliješ vročo vodo, da pogreješ sirna zrna na 36 stopinj, med tem neprestano previdno mešaš. Vse skupaj zliješ v model, večkrat obračaš. Modele dobiš v KGZ NG. Najprej obračaš sir na 10 minut, kasneje podaljšuješ. Ko je že precej čvrst, ga vzameš iz modela in daš v slanico. Za pol kile sira naj bo v slanici 45 minut na vsaki strani. Slanica je nasičena raztopina soli, ko jo pripravite, jo hranite v hladilniku, vedno isto, le vsakič dodajte žličko soli. Slanice se ne menja, ker je v bistvu najboljša šele po nekaj uporabah. Iz sira namreč na začetku potegne nekaj kalcija, kar pomeni, da prvi siri niso tako kvalitetni, dokler se slanica ne pripravi. Vsake toliko jo le prekuhajte in prefiltrirajte (jaz jo vlijem kar čez filter za kavo), pa je spet ko nova. Sir potem le še dobro osušit in v klet na staranje. Stara se pri 15 stopinjah in 80% vlagi. Če se pojavi plesen, jo umijemo dol (jaz kar najprej s soljo zdrgnem in umijem). To je to.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miško
V.I.P


Pridružen/-a: 21.01. 2011, 11:09
Prispevkov: 156
Kraj: Slivna

PrispevekObjavljeno: 07 Maj 2012 22:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Magdalena, ali delaš sir iz surovega mleka, ali ga termiziraš na 65 st. C. Meni je najboljši sir uspeval, ko nisem vedel še skoraj nič osirjenju. Več vem o izdelavi sira slabši je sir.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magdalena
V.I.P


Pridružen/-a: 18.01. 2011, 22:30
Prispevkov: 465
Kraj: Šentrupert

PrispevekObjavljeno: 08 Maj 2012 12:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz surovega mleka. Pa je krasen. Higieno moraš pazit, seveda, sicer se pa takoj na siru vidi, če kaj ni ok.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mekost



Pridružen/-a: 16.05. 2012, 07:20
Prispevkov: 12
Kraj: Rova

PrispevekObjavljeno: 16 Maj 2012 16:18    Naslov sporočila: Skuta Odgovori s citatom

Pozdravljeni, sem nov na forumu in nov pri vzreji koz.
Odločil sem se za mlečne pasme, trenutno imam tri srnaste ostale pa so mešane in niso za mleko.
Zanima me, zakaj skuta in mladi sir delujeta gumijasto?
Skuto delam tako da zavrem mleko dodam alkoholni kis in precedim.
Mladi sir pa da mleko segrejem na 65 stopinj, ohladim na 35 dodam sirilo počakam da se usiri, razrežem na kocke in malo počaka nato vse skupaj precedim in dam v model
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magdalena
V.I.P


Pridružen/-a: 18.01. 2011, 22:30
Prispevkov: 465
Kraj: Šentrupert

PrispevekObjavljeno: 16 Maj 2012 17:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Probaj dodat kulture pred siriščem ali nekaj navadnega jogurta. Znižaj temperaturo na 32. Če še to ne pomaga, staraj sir vsaj en teden.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gaserjevi



Pridružen/-a: 09.04. 2013, 07:56
Prispevkov: 43

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2013 08:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ima kdo izkušnje s sirjenjem mleka s citronsko kislino?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kmetijstvo Seznam forumov -> Izdelki iz mleka in mesa drobnice Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.